Anlaşmalar hakkında bilgisi olan haber kaynaklarına göre, VolkswagenAG ve Mercedes-Benz Group AG, batarya üretimi için nikel, kobalt ve lityum gibi hammaddelere erişimi güvence altına almak için Kanada ile anlaşmalar imzaladı.
Gizli bilgileri tartışılırken kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kişilerin bildirdiğine göre Alman Şansölyesi Olaf Scholz ve Kanada BaşbakanıJustin Trudeau'nun da katılımıyla Salı günü Toronto'da mutabakat zaptı imzalanacak. VW'nin anlaşması, tesisleri için tedarik zincirlerini kısaltmak için tasarlandı. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, ABD ile tarifeler ve vergi düzenlemeleri ile bağlantılı zorluklardan kaçınınılması gerektiği belirtildi. Söz konusu kişi, kısmen ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta yasaya imza attığı yeni kurallar tarafından harekete geçirildiğini de sözlerine ekledi.
VW'den bir sözcü, otomobil üreticisinin ve akü işine özel PowerCo adlı biriminin, "özellikle güvenilir ve sürdürülebilir tedarik zincirleri olmak üzere" pil faaliyetlerini artırmak için çalıştığını söyledi.
Sözcü, e-postayla yaptığı açıklamada, "Bu, gelecek vaat eden Kuzey Amerika pazarı için de geçerli" dedi. Mercedes'in sözcüsü ise yorum yapmaktan kaçındı.
Biden yönetiminin Enflasyon Azaltma Yasası, üreticilerin yeni içerik tedariklerinin karşılaması durumunda tüketicilerin elektrikli araçlar için 7.500 $'a kadar vergi kredisi almaya devam etmelerini sağlıyor. Mineraller, ABD'nin serbest ticaret anlaşmasına sahip olduğu ülkelerden çıkarılmalı veya bu ülkelerde işlenmelidir ve pil bileşenlerinin büyük bir yüzdesinin Kuzey Amerika'da üretilmesi veya monte edilmesi gerektiği şart koşulmaktadır.
VW, Mercedes ve StellantisNV gibi otomobil üreticileri pil yapmak için iddialı planlara giriştiler. VW yalnızca Avrupa'da altı tesis kurmayı planlıyor, Mercedes ise Stellantis'e 7 milyar avroluk bir pil girişimiyle katıldı ve dünya çapında toplam sekiz tesis kurmayı planlamakta.
Volkswagen Amerika'nın COO'su Johan De Nysschen, Haziran ayında yaptığı açıklamada, VW'nin Kuzey Amerika'da kendi bünyesinde bir pil hücresi üretim operasyonu kurmayı düşündüğünü söyledi.
De Nysschen, şirketin Chattanooga, Tennessee'deki yeni pil test laboratuvarında yaptığı röportajda, amacın tedarikçileri kendi üretimiyle destekleyerek yaklaşan pil kıtlığını hafifletmek olacağını söyledi. Kurul hala fikri tartıyordu ve nihai bir karar verilmedi, diye ekledi.
VW CEO'su Herbert Diess'in de dahil olduğu bir iş heyeti, geçen yılın sonunda göreve başlamasından bu yana ilk ziyareti olan Kanada gezisinde Scholz ile birlikte seyahat ediyor. 1 Eylül'de CEO olacak olan Diess, geçen ay şirketin Chattanooga'daki otomobil fabrikasına paket tedarik edecek bir ABD pil tesisi için sahalar aradığını söyledi.
Yediler Grubu ve NATO ortakları enerji ve güvenlik dahil olmak üzere alanlarda işbirliğini derinleştirmeye çalışırken Scholz, Trudeau ile birkaç toplantı yapacak.
Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in de eşlik ettiği Alman lider, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin enerji ve hammadde için Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olmak için Kanada'yı görevlendirmek istiyor.
Scholz, uçuş sırasında gazetecilere verdiği demeçte, Kanada'nın "Rusya ile benzer zengin doğal kaynaklara sahip - güvenilir bir demokrasi olması farkıyla" Kanada’nın seçilme sebebini belirtti
Scholz,“Bu, yeni işbirliği alanları açıyor” diye ekledi. “Özellikle bir hidrojen ekonomisi inşa etme söz konusu olduğunda, yakın işbirliği yapmak istiyoruz.” Diyerek ekledi.
Yorum Yazın