Tarım Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri, göl ve barajlardaki kurumaya karşı önlem amaçlı projeler üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda Burdur Gölü’nde pilot proje olarak yüzer güneş panelleri projesini gündeme alındı. Proje yapılmasıyla beraber yüzer güneş panellerinin yüzde 54.76 buharlaşmayı azalttığı tespit edildi.
Bu proje ile beraber hem su kaybı ve kuraklığın etkisi azaltılacak hem de milyarlarca TL'lik elektrik üretimi sağlanacak.
Tarım Bakanlığı ve Devlet Su İşleri, " Burdur Gölü'nde Buharlaşmanın Azaltılması AR-GE Çalışması" kapsamında ortak ekip oluşturdu. Ciddi su kaybına yol açan faktörleri tespit eden yetkililer, bu alanda dört seçenekli proje hazırladı.
Proje Kapsamında Dört Havuz Oluşturuldu
Yapılan pilot proje kapsamında Burdur Gölü'nde 100'er metrekare genişliğinde, 2 metre 20 santimetre derinliğinde dört havuz oluşturuldu. İlki "şahit" havuzu olarak seçildi. İkinci havuza "monolayer" diye tanımlanan, setil alkol, steril alkol ve söndürülmüş kireç karışımı konuldu. Üçüncü havuza siyah plastiklerden yapılan "gölge topları" konuldu. Dördüncü havuza ise yüzer güneş panelleri yerleştirildi.
Üç yıl süren çalışma sonucunda, buharlaşmanın suyun normal halde bırakıldığı "şahit" havuzuna kıyasla, "monolayer" kimyasalının kullanıldığı havuzda yüzde 10.82, gölge toplarının kullanıldığı havuzda yüzde 67.26 ve yüzer güneş panellerinin bulunduğu havuzda ise yüzde 54.76 oranında engellediği belirlendi.
Yıllık 2.8 Milyar Tl'lik Gelir Elde Edilecek
Yüzer güneş panellerinin olduğu havuzda yapılan detaylı incelemede, organik madde fitalatlarının suya fazla miktarda geçtiği belirlendi. Bu nedenle panellerin içme suyu kaynaklarının yüzeyine kurulamayacağı anlaşıldı. Sulama suyu veya rekreasyon amaçlı alanlarda kurulmasında ise sakınca olmadığı tespiti yapıldı. Bu amaçla Burdur Gölü'nün 14 kilometrekarelik yüzeyine yönelik fizibilite çalışması yapıldı. Gölün yüzey alanı güneş enerji panelleriyle kaplandığında 5.22 milyon metreküplük buharlaşmayı engelleyeceği belirlendi. Güneş panellerinden yıllık 2.453 gigavatlık elektrik üretimi ve bundan da 2.8 milyar TL'lik gelir elde edileceği hesaplandı.
Bakanlık’tan Onay Bekleniyor
Tarım Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Buharlaşmayı azaltmada güneş enerji paneli ile gölge topu arasında sadece yüzde 8'lik bir fark var ama harcanan kaynak, parasal olarak gölge topunun bir dönüşü yok. Güneş enerji panellerini koyduğumuz zaman parasal olarak da bir dönüş sağlayıp döngü sağlayacağız. Bunu Enerji Bakanlığımıza bilgi olarak gönderdik ve bakanlığımız üzerinde şu anda çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın uygun bulması durumunda; 200 doğal göl, 822 adet baraj ve 507 göletten içme suyu olarak kullanılmayanların üzerinde de yüzer güneş panelleri kurulacak.
Yorum Yazın