Son yıllarda şirket sahiplerinin ağızlarından düşüremedikleri bir kavram var “Kurumsal Şirket”. Hal böyle olunca, çoğumuzun çalıştığı şirketler de bu kavramdan nasibini alıyor...
Gelin önce kurumsal şirket ne demek, hangi konuların üstesinden gelen şirketler kurumsal sayılıyor ona bir bakalım.
Kurumsal firma; kişilere değil kural ve sistemlere bağlı olarak çalışan, yöneticilerin ve çalışanların hatta yüklenici, tedarikçi gibi alt bileşenlerin bu sistem ve kuralların parçası ve her birinin bu kurallara uymak zorunda olduğu firma anlayışıdır.
Kurumsal firma denilince aklınıza hemen çok çalışanı olan ya da değeri milyonlar eden büyük işletmelere sahip firmalar gelmesin. Ticari hacmi ya da fiziksel büyüklüğü ne olursa olsun belli özellikleri taşıyan her firma kurumsal olarak nitelendirilebilir. Peki nedir bu özellikler?
Yönetim: Kurumsal firmalarda tek bir yönetici bulunmaz. Her alanda kendi uzmanlıklarına göre yetkin yöneticiler bu yöneticilerin üzerinde de genel yönetici vardır. Tüm çalışanlar hiyerarşik düzene uygun hareket etmek zorundadır. Yöneticiler görevleri dışında yetki kullanamazlar.
Sorumluluk: Şirketleri oluşturan her bir unsurun A’dan Z’ye uygulanan mevzuata karşı sorumlu olması gerekmektedir. Kurumsal firmalarda gerek kişilerin gerekse alınan kararların mevzuata uygunluğu denetlenmektedir
Şeffaflık: Şirketin her kademesinde, çalışan her bireyin ve tüm paydaşların tam bilgilendirilmesi ve aydınlatılması hedeflenir. Ticari sırlar ya da gücünü tehlikeye sokacak bilgiler dışında her türlü bilginin doğru, zamanında, anlaşılabilir ve eksiksiz olarak paylaşılması hedeflenir.
Değerlere Saygı: Adalet, eşitlik ve ahlak gibi değerlere gösterilen saygı, kurumsal firma olabilmenin önemli unsurlarını oluşturur.
Kurumsal firmalarda yapılan her işin, atılan her adımın belgelendirilmiş olması, kayıt dışı hiçbir işlemin yapılmaması ve her işlemin değerlendirilebilir ve raporlanabilir olması gerekmektedir.
Bir başka olmazsa olmaz da gelişime açık olmak gerekliliği. Teknoloji ve çağın gereklerine uyum gösteremeyen şirketlerin kurumsallıktan da uzak olduklarını görüyoruz. Baskıcı ve mesafeli yaklaşımın olduğu şahıs şirketlerinin, destekleyici ve geliştirici kurumsal firmalara dönüşümü de bu yüzden çok zor oluyor.
Görev tanımlamalarının doğru ve açıklayıcı şekilde yapıldığı, düzenli ve planlı bir iş yaşamına sahip bireyler pozitif şirket kültürünün oluşmasını, bu da firmanın verimliliğinin artmasını sağlıyor. Kurumsallığın dışına çıkmadan kurulan pozitif ilişkiler yönetici ile personelin uyumunu arttırıyor.
Bu kadar laf kalabalığının üzerine kurumsal olduğunu iddia eden firmalarda çalışan arkadaşlarımıza sormak istiyorum.
Görev tanımlamanızda yazılan sorumluluklar dışında yapmanız beklenen işler var mı?
Şirket sahibi, çalıştığınız bölüme ve aldığınız kararlara müdahil oluyor mu?
İşinizi yapabilmeniz için gerekli personel ya da ekipman gibi ihtiyaçlarınız karşılanıyor mu yoksa bu ihtiyacınızı karşılaması gereken insan kaynakları ya da satın alma gibi birimler önünüze engel mi koyuyor?
Yaptığınız çalışma planları henüz uygulamaya konmadan veya çalışmanın ortasında firma sahiplerinin kişisel kararları ile sekteye uğruyor mu?
Yaptığınız iş değil de yaşam tarzınız değerlendirilme unsuru olarak kullanılıyor mu?
Soru sayısı arttırılabilir elbet. Bu sorulardan birine bile evet cevabı vermişseniz size bir haberim var.
Çalıştığınız firma maalesef kurumsal değil
Yorum Yazın
Facebook Yorum