İnsan ve toplum hayatında vazgeçilmez bir yer tutan “Madencilik” sektörü, tarih boyunca gelişmiş ülkelerin sahip oldukları teknoloji ve refah düzeyine ulaşmalarında en etkin rol oynayan faktörlerden biri olmuştur. Madencilik, gerek istihdam yaratması açısından gerek ülkenin hammadde açısından dışa olan bağımlılığını azaltması yönünden oldukça önemlidir.Ayrıca çıkarılan madenin ihraç edilmesi durumunda ülkeye yüksek miktarda döviz girişi sağlayıp ülke ekonomisine yüksek miktarda katkı sağlamaktadır.
Dünyada Madencilik:
Dünya maden rezervlerinde önemli payları olduğu gibi dünya maden üretiminde de rol oynayan ülkelerin başında ABD, Çin, Güney Afrika, Kanada, Avustralya ve Rusya gelmektedir.Bunun yanı sıra maden alanına girmese de petrol üretiminde Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri önemli rezervlere sahiptir.Örneğin ABD’de maden ve madenciliğe dayalı sanayilerin toplam üretimi 27,6 milyardolar olup ABD ekonomisine sağladığı toplam katma değer 2,28 trilyon dolara kadar ulaşmaktadır. Yine dünya madenciliğinde önemli bir yeri olan Kanada’da ise toplam madencilik üretimi 2009 yılında 45,3 milyar dolar civarında olup, sektörden elde edilen vergi geliri ise yıllık 13,5 milyar dolar civarındadır.Ekonomiye sağladığı katkılar açık olan madencilik sektörüne; yatırımcıların ilgisi de her geçen günartmaktadır. Maden arama faaliyetlerine en çok yatırım yapan ülkelerin başında Kanada, Avustralya ve ABD gelmektedir. Söz konusu ülkeler toplam arama bütçesinin yaklaşık %69’una tekabül eden 12,6 milyar USD değerinde harcama gerçekleştirmektedir.
Türkiye’de Madencilik:
Ülkemizin karmaşık jeolojik ve tektonik yapısı çok çeşitli maden yataklarının bulunmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde 60 civarında maden türünde üretim yapılmaktadır. MTA verilerine göre, dünyada 132 ülke arasında toplam maden üretim değeri itibarıyla 28’inci sırada yer alan ülkemiz, maden çeşitliliği açısından ise 10’uncu sırada bulunmaktadır. Başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, bazı metalik madenler, linyit ve jeotermal kaynaklar gibi enerji ham maddeleri açısından ülkemiz zengindir. Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5’i; kömür rezervlerinin % 1’i; jeotermal potansiyelinin % 0,8’i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4’ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72’sini oluşturan bor mineralleri almaktadır. Ancak, birkaç maden dışında dünya ölçeğindeki rezervlerimiz kısıtlıdır. Dünyada üretimi ve ticareti yapılan 90 çeşit maden ve mineralden 13’ünün ekonomik ölçekteki varlığı ülkemizde henüz saptanamamıştır. Ülkemiz 50 çeşit madende kısmen yeterli kaynaklara sahipken, 27 maden ve mineralin günümüzde bilinen rezervleri ve kaliteleri, ekonomik madencilik için yetersizdir. Ülkemizin, maden kaynakları ve çeşitliliği bakımından kendi kendine kısmen yeterli olan ülkeler arasında yer aldığı söylenebilir.
Teknik Değerlendirme :
- Ülkemiz de madencilik sektörü alınan verilere göre 2017 yılında %25 2018 yılında %25 gibi sabit bir büyüme rakamı yakalayarak her geçen sene büyüyen bir sektör konumundadır.Bu büyüme rakamları ile devam edilmesi durumunda 2023 senesinde 15 milyar USD kar hedef konulmuş olup bu hedef doğrultusunda ilerlenmektedir.
- Mevcut ekonomik durumlar düşünüldüğünde ülkenin döviz ihtiyacının karşılanması için oldukça önemli bir konumda olan maden sektörü daha fazla yatırım alması,yasalar önündeki zorlukların kolaylaştırılması, yatırımcı adına devlet desteği alması durumunda ekonomik anlamda Türkiye için oldukça önemli bir konumdadır.Özellikle Covid-19 sonrası Dünya genelinde yaşanan ham madde açığının kapatılması adına Türkiye bu konuda da merkez üslerden birisine dönüştürülebilir,ayrıca mevcut olan %11.2 olan işsizlik sorunu için ülke adına istihdam yaratarak işsizliğin önlenmesi adına ülke adına önemli katkılar sunabilir.
Alıntılar :
• İMMİB (İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ)
• Trade Map Verileri 2016-2017-2018
• TUİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Aralık 2017
• TOBB Madencilik Sektör Meclisi, Türkiye Madencilik Sektör Raporu 2007 • TBMM Araştırma Komisyonu Raporu, Mayıs 2010
Yorum Yazın
Facebook Yorum